Dansk Almennyttigt Boligselskab

Better Climate sikrede, at eksisterende kanaler i beton kunne genanvendes til balanceret ventilation så bolig komforten blev optimeret, og omkostninger til etablering af nye kanaler kunne undgås

 

I udbudsmaterialet havde AI Arkitekter specificeret, at eksisterende aftrækskanaler skulle genanvendes for at minimere omkostninger og tidsforbrug samt renoveringens CO2-belastning på miljøet.

 

Better Climate præsenterede Aeroseal løsningen for hovedentreprenør Nordstern og DAB som forslag til tætning af de eksisterende betonskakte.

 

Better Climate startede med kamerainspektion og trykprøvning, og kunne konstatere, at der var utætheder som følge af både nedbrud af betonen samt dårlig byggekvalitet. Som eksempel på omfanget af lækagerne, målte Better Climate en lækage 3.974 m³/h i Blok 1, hvor den samlede luftmængde fra de 3 anlæg var projekteret til 8.551 m³/h. Det vil altså sige, at næsten 50% af den projekterede luftmængde gik tabt i utætte kanaler.

 

Efter Better Climate tætnede kanalerne med Aeroseal, blev lækagen nedbragt til 81,3 m³/h. Hvis kanalerne ikke var blevet tætnet, havde der været behov for 4 anlæg i stedet for 3, og omkostningerne var blevet endnu højere.

Kunde: Nordstern

Bygning: Henriksgården

By: Region H, Valby

Kanaltype: Betonkanaler, rektangulære (genanvendelse)
Monteret vertikalt igennem etageadskillelse

Kanaldimensioner:
180 x 350 mm
145 x 235 mm
145 x 475 mm

Anlæg & Luftmængder: 3 anlæg pr. blok med samlet projekteret luftmængde 8.551 m³/h

Tidsforbrug on-site: 3 dage

Investering: DKK 22.000 pr. skakt

Før Aeroseal: Utæthederne var 3.974 m³/h, hvilket er 20 m³/h pr. m². Det betyder, at kanalerne end ikke opfylder ATC6 som er 11,94 m³/h pr. m².

Efter Aeroseal: Utæthederne blev reduceret med 3.892,7 m³/h svarende til, at lækagen nu er 0,4 m³/h pr. m². Det er mindre lækage end ATC3.

Reduktion af lækage: 98%

Beregnet ROI: 2,1 år. (Besparelse SFP og varme: DKK 164.707)